Last Updated: 1:01AM 9/5/2024
Het verliezen van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Rouw is het natuurlijke proces dat volgt na zo’n verlies. Iedereen gaat hier op zijn eigen manier mee om. Wel zijn er enkele universele fases die de meeste mensen doorlopen. Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je jouw overleden dierbare dichtbij kunt houden en kunt herdenken. In deze blogpost gaan we hier dieper op in.
De fases van rouw
Hoewel iedereen rouw anders ervaart, onderscheiden deskundigen vaak de volgende fases in het rouwproces:
- Ontkenning en isolatie: In eerste instantie kan het moeilijk zijn om te accepteren dat iemand er niet meer is. Je kunt het gevoel hebben in een slechte droom te zitten en in de ontkenning schieten.
- Woede: Gevoelens van woede, frustratie en onrechtvaardigheid kunnen de kop op steken. Deze kunnen gericht zijn op anderen, de overledene, het lot of jezelf.
- Marchanderen: Je kunt jezelf dingen afvragen als: “Had ik maar…”, “Wat als…”, in een poging grip te krijgen op het verlies. Ook kun je ‘onderhandelen’ met een hogere macht om de realiteit ongedaan te maken.
- Depressie: Gevoelens van intens verdriet, leegte en wanhoop kunnen overheersen. Je trekt je mogelijk terug uit het dagelijks leven.
- Aanvaarding: Uiteindelijk begin je het verlies te accepteren als onderdeel van de realiteit. Het verdriet verdwijnt niet, maar je leert ermee leven.
Belangrijk om te beseffen is dat deze fases niet altijd netjes na elkaar komen. Je kunt heen en weer bewegen tussen fases, fases overslaan of opnieuw ‘bezoeken’. Gun jezelf de tijd en wees mild voor jezelf, wat je ook voelt.
Jouw dierbare dichtbij houden
Veel mensen vinden troost in manieren om hun overleden dierbare dichtbij en in ere te houden. Enkele suggesties:
- Draag een sieraad met een vingerafdruk of as-deeltje van de overledene.
- Maak een herinneringshoekje in huis met foto’s, kaarsen, bloemen en betekenisvolle objecten.
- Plant een boom of struik ter nagedachtenis in de tuin of het bos.
- Bezoek favoriete of betekenisvolle plekken van de overledene.
- Luister naar muziek die jullie bond of die aan hem/haar doet denken.
- Praat hardop of in gedachten tegen je dierbare alsof hij/zij er nog is.
Wat voor jou betekenisvol is, is heel persoonlijk. Volg hierin je gevoel. Sommigen vinden het fijn om de aanwezigheid van hun geliefde bijna tastbaar te maken. Anderen hebben genoeg aan af en toe een stille gedachte. Een assieraad helpt bij het tastbaar maken van de herinneringen aan de overleden dierbare. Bij de webshop assieraden-shop.nl vind je en ruim assortiment van assieraden en urnen. Zo kun je op je eigen tempo een assieraad uitzoeken in het comfort van je eigen huis.
Herdenkingsmomenten
Speciale momenten om je dierbare te herdenken kunnen steun bieden in het rouwproces. Enkele voorbeelden:
- Steek kaarsen aan op bijzondere dagen zoals verjaardagen en sterfdag.
- Houd een informele herdenkingsdienst met vrienden en familie.
- Neem deel aan een stille tocht of herdenkingswandeling als iemand door geweld om het leven is gekomen.
- Laat een jaarlijkse mis opdragen in de kerk.
- Kom samen met lotgenoten om verhalen en herinneringen uit te wisselen.
- Bezoek het graf of de as-verstrooiingsplaats op gedenkdagen.
Zulke momenten kunnen emotioneel en confronterend zijn, maar ook louterend en verbindend werken. Zoek een vorm die bij jou en bij de overledene past.
Hulp bij rouw
Hoewel rouw een natuurlijk proces is, kan het soms overweldigend en allesoverheersend aanvoelen. Blijf er niet alleen mee rondlopen. Enkele suggesties voor ondersteuning:
- Praat over je gevoelens met mensen die je vertrouwt, zoals familie en vrienden.
- Sluit je aan bij een lotgenotengroep om ervaringen uit te wisselen met mensen die hetzelfde meemaken.
- Doe een beroep op je geloof of spiritualiteit als je daar steun uit put.
- Zoek afleiding in hobby’s, sport of vrijwilligerswerk.
- Roep de hulp in van een rouw- en verliesbegeleider als je vastloopt.
- Overweeg therapie als het verdriet je dagelijks functioneren belemmert.
Rouwen doe je op je eigen manier en in je eigen tempo. Maar dat betekent niet dat je er helemaal alleen voor staat. Hulp en steun zijn altijd beschikbaar.
Tot slot
Een dierbare verliezen is een universele ervaring, maar voelt voor iedereen anders. In het rouwproces kun je intense emoties doormaken en het gevoel hebben door een achtbaan te gaan. Geef jezelf hiervoor de ruimte.
Manieren om je geliefde te herdenken en dichtbij te houden kunnen veel troost bieden. Of je nu kiest voor een tastbare herinnering, een symbolisch gebaar of een moment van bezinning: er is geen goed of fout. Je mag hierin je eigen weg vinden.
Deel je gevoelens met anderen, zoek steun waar nodig en weet dat je niet de enige bent die dit meemaakt. Stap voor stap zul je weer betekenis en perspectief in het leven ervaren, met de herinnering aan je dierbare voor altijd in je hart.